< Tillbaka till portfolio

2024

Protesvårdprocess

Rebel och Lindhe Xtend

Sammanfattning

Projektet med Rebel och Lindhe Xtend fokuserade på att skapa en mer kostnadseffektiv och tillgänglig vårdprocess för patienter i behov av protes. I projektet jämfördes vårdprocesser i Sverige och Sydafrika för att identifiera smärtpunkter. Dessa var främst relaterade till kostnad samt långa väntetider.

Två lösningar föreslogs: 3D-scanning och 3D-printing av proteser samt en mobil vårdmodell där ortopeder reser till avlägsna områden, vilket kan öka tillgängligheten och minska kostnaderna för protesvård.

Projektinformation

Rebel är ett forskningsprogram med fokus på att designa för en hållbar framtid. Lindhe Xtend är ett ledande företag inom utvecklingen och försäljning av flexibla proteser. Under projektet var jag projektledare och ansvarade bland annat över kommunikationen mellan projektgruppen och våra beställare, höll i dagliga Scrum-möten samt säkerställde att gruppen arbetade tillsammans framåt.
‍‍
Projektet med Rebel och Lindhe Xtend handlade om att förbättra tillgången till protesvård genom digitalisering och decentralisering, med fokus på att underlätta för patienter i länder med begränsad sjukvårdstillgång. För vårt projekt fokuserade vi på patienter i Sydafrika. Briefen betonade behovet av en mer kostnadseffektiv vårdprocess som skulle minska de hinder som patienter står inför när de försöker få proteser.

Tillvägagångssättet inkluderade omfattande forskning, intervjuer med patienter och ortopeder, samt en enkät. Vi analyserade vårdprocesser i både Sverige och Sydafrika för att kartlägga smärtpunkter, såsom långa väntetider och bristande tillgång till rehabilitering och information och upptäcka skillnader mellan de olika länderna. 

Processkartor och kundresor skapades för att visualisera problem och identifiera förbättringsområden. Utifrån dessa och med grund i en lösning som tar hjälp av digitalisering kom vi fram till två huvudsakliga lösningar: 3D-scanning och 3D-printing av proteser och resande ortopeder.

Resultatet blev två föreslagna lösningar som kombinerar 3D-scanning och 3D-printing med en mobil vårdmodell där ortopeder reser till patienter i avlägsna områden. Dessa lösningar kan minska både kostnader och väntetider samt öka tillgången till proteser, särskilt i Sydafrikas landsbygd. Digitala verktyg föreslogs också för att underlätta kontakten mellan patienter och vårdpersonal. Sammanfattningsvis erbjuder projektet innovativa, hållbara och skalbara lösningar för att försöka förbättra tillgängligheten till protesvård i ekonomiskt utsatta regioner.